Barnets första mobil

När ska barnen ha en mobil? det finns givetvis inget rätt svar på den frågan utan det är du som förälder som bestämmer. Vissa låter sina barn ha en mobil att leka med redan från det att de är spädbarn medan andra vill vänta tills de börjar skolan. Inget av sätten är mer rätt eller fel än andra, men vi kollar närmare på några fördelar med de olika modellerna. 

Mobil från spädbarnsålder

Vi lever i ett samhälle där teknik kommer att vara en del av barnens uppväxt. Det kommer vara lika naturligt för dem att använda en smartphone som det var att hämta vatten ur brunnen för farfars far. Fördelar med att låta även de minsta ha en mobil är:

  • Tekniken blir en naturlig del
  • De blir inte rädda för att testa saker

Nackdelen är att de kan bli beroende av den och det gäller att man som förälder är delaktig. Man bör kanske inte heller ha bästa mobilabonnemanget och genom att barnsäkra den slipper man också att de råkar komma ut på konstiga sidor. 

Mobil från skolålder

De som väljer denna modell gör det för att de vill att deras barn ska vara fria från teknik så länge det går. Barn ska vara barn och leka med klossar, äta lera och dra varandra i håret enligt dem. Väljer man att ge barnen en mobil när de börjar skolan bör man också se till att skaffa ett billigt och bra mobilabonnemang. Fördelar med att vänta med mobil:

  • Mobilen blir något spännande man är rädd om
  • Man få tag i sina barn
  • De kan nå dig

Nackdelar med att vänta kan vara att de inte riktigt vågar trycka på saker och om deras klasskamrater som haft mobil tidigare kommer att ligga före dem när det gäller den typen av teknik. 

1 Oct 2022